Material

 

Här har jag samlat lärarhandledningar till mina böcker samt dokument för diskussion och vidareutbildning. Längre ned finner du en samling boktips, digitalt innehåll m.m.

1. Undervisningsmaterial från Liber om samtycke och relationer

Material samtycke och relationer Maria Dufva för Liber

Libers lärarhandledningar åk 4-6, texter om samtycke och relationer. Texter av Maria Dufva, illustrationer av Jojo Falk.

 
 

För Libers alla lärarhandledningar i svenska, SO och NO för åk 4-6 har jag tagit fram fyra texter om samtycke, jämställdhet, hedersförtryck och porr.

Diskussionsfrågor, förklaringar och case guidar dig och elever genom de viktiga områdena som enligt Skolverket Lgr 22 ska genomsyra hela utbildningen samt ske kontinuerligt.

Läs mer på Libers sajt. Här kan du också kan välja att ladda ned materialet kostnadsfritt via utvärderingsabonnemanget, per årskurs 4-6, följ länkarna längst ned på sidan.

2. Lärarhandledningen till Värsta bästa tonåren

Skolmaterialet till boken Värsta bästa tonåren är tänkt som samtalsstöd för dig som arbetar med unga i åldrarna 13-16 år.

Med teman som kroppen under puberteten, relationer, sex och mående, ges här case (exempel) och diskussionsfrågor att arbeta med gemensamt i gruppen.

Sist i materialet finns även dilemmakort samt andra kopieringsunderlag. Lärarhandledningen är kostnadsfri. Se mer om innehåll och tillvägagångssätt, klicka på knappen ovan.

 
 

3. Lärarhandledningen till Värsta bästa svårsnacket

Det här skolmaterialet är tänkt som ett stöd och ett under­lag för samtal, för dig som arbetar med barn och unga.

Vi har skrivit boken Värsta bästa svårsnacket för att vi vet att många unga idag vill prata och lära sig mer om re­lationer, sex, sexualitet, samtycke, porr och kärlek.

I och med att porr idag är så lättåtkomligt och många barn och unga är nyfikna på sex och porr så har de ofta hun­nit före oss vuxna – vi som kanske inte riktigt insett hur mycket, hur ofta och hur tidigt i åldrarna de som växer upp idag möter porr.

Vi vill ge barn och unga möjlighet att tänka kritiskt kring saker de ser och hör som är kopplat till porr, och skapa sig en egen fungerande kompass när det kommer till sex.

Lärarhandledningen Värsta bästa svårsnacket.jpg

Ladda ned lärarhandledningen till Värsta bästa svårsnacket (kostnadsfritt). Ett stöd och underlag för samtal med barn och unga.

 
 

4. Lärarhandledningen till Värsta bästa hälsan

Det här skolmaterialet är tänkt som ett stöd till dig som lärare när ni läser boken “Värsta bästa hälsan”. För samtal kring hälsa och välmående genom case, rollspel, diskussionsremsor m.m.

Tips! Eleverna har många kloka tankar och idéer, lyssna på dem och gör dem delaktiga i att planera nya rutiner med exempelvis rörelsepauser och aktivare raster.

Vissa elever kan tycka att det är jobbigt med samtal kring hälsofrågor. Var lyhörd och pressa aldrig någon att svara.

Om en elev verkar må dåligt så kan du fånga upp den eleven enskilt vid ett senare tillfälle och berätta att vuxna finns om hen vill prata (se tips i kapitlet ”viktiga vuxna”).
Lycka till! Maria Dufva

Ladda ned mer bra material hos Generation Pep

Jag har skrivit boken i samarbete med Generation Pep som ger skolor stöd i arbetet med fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor under skoldagen. I samarbete med skolor och ledande forskare har de tagit fram stöd för att kartlägga, planera och följa upp: pepskola.se

Goda exempel från skolor: Inspirationsbanken Generation Pep

Nedladdningsbart material: Verktygslådor Generation Pep

 
Lärarhandledningen till Värsta Bästa Hälsan. Ladda ned och förbered med rollspel, diskussionsremsor och rörelsepausar m.m.

Lärarhandledningen till Värsta bästa hälsan. Ladda ned och förbered med rollspel, diskussionsremsor och rörelsepausar m.m.

 
 
 

5. Lärarhandledningen till Värsta bästa nätet

En bra guide när ni läser boken Värsta bästa nätet. Låt barnen själva berätta vad de älskar att göra och utgå från deras upplevelser. Finns en checklista.

  • Få eleverna att fundera kring hur de kan tänka smart och navigera runt knepiga situationer.

  • Använd casen, diskussionsfrågorna och dilemmakorten att samtala kring.

  • Läs exempel på vad du som vuxen kan svara när ett barn verkar ha råkat ut för något.

Eg. bra för alla som har med barn att göra: tränare, vårdpersonal. Ja, framför allt dig som förälder/vårdnadshavare.

Denna handledning till Värsta bästa nätet (bok/E-bok) fungerar även som ett stöd för alla er som på något sätt möter barn i er vardag – inklusive föräldrar/vårdnadshavare. Ett samtida reason-to-speak om en värld vi inte riktigt alltid delar med våra barn.

Vill du läsa mer om själva boken eller köpa den klicka här så kommer du till avdelningen om mina böcker samt kurs (här på min sajt).

 
 
Handledningen till Värsta bästa nätet “Skolmaterialet” finns att ladda ned som pdf (klicka på bilden eller knappen).

Handledningen till Värsta bästa nätet “Skolmaterialet” finns att ladda ned som pdf (klicka på bilden eller knappen).

 
Min mission är att barn och ungdomar ska ha ett roligt och säkert liv på nätet: den enda vägen att vandra är brottsförebyggande.
— Maria Dufva, kriminolog och författare
 
Maria Dufvas collage med ord kring barn och ungdomars utsatthet online, bild av Monica Cardozo.

Maria Dufvas collage med ord kring barn och ungdomars utsatthet online, bild av Monica Cardozo.

 
 

6. Skolor (om ni inte redan har): Synliggör viktiga kontaktuppgifter där barn och ungdomar vistas

Alldeles för många barn uttrycker oro och ohälsa om att de saknar en vuxen att prata med. Därför är det viktigt att erbjuda barnen alternativ. Jag föreslår att informationen nedan når samtliga barn via mejl, skolportalen och/eller brev hem. Gärna inlaminerat på skolans toaletter. Kan låta banalt men där är barnen i lugn och ro, själva. Exempel på kontaktuppgifter:

  • Kurator

  • Skolsköterska/skolläkaren

  • Ungdomsmottagning med kurator 

  • Stödcentrum unga brottsutsatta

  • Socialtjänst

  • Hur ett barn kan söka vård/stöd, utan att vårdnadshavare behöver få veta

 
 
 

7. Bra innehåll att ta del av och följa. Här finns erfarenhet och hjälp att få!

 
 

Mina tips (senast uppdaterade sommaren 2022)

BÖCKER

FILM

RADIO/PODCAST

WEBBPLATSER

  • Polisen och här superviktigt material kring bilder på nätet: Är det delbart?

  • Om nakenbilder - ta, ha och dela / Polisen

  • Nätpolarna.se Din polare på nätet! Näthat och negativa konsekvenser av sociala medier är ett snabbt växande problem som berör alla. Stiftelsen Let’s Make Love Great Again har därför startat projektet Nätpolarna som är landets största konkreta insats för att motverka alla former av mobbning, psykisk ohälsa och utanförskap som sprids via nätet.

  • Brottsoffermyndigheten

  • Brottförebyggande rådet - BRÅ

  • Barn som har varit med om brott, läs här: Jag vill veta

  • Unizon samlar över 140 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Följ dem även på insta

  • ungarelationer.se ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare. Chatten är öppen kl 20-22 med reservation för förändring. På sajten kan du även läsa om olika typer av våld, varningstecken och hur en bra relation kan vara.

  • Rädda barnen: Stopp min kropp

  • ECPAT för en värld fri från barnsexhandel

  • Friends.se Tillsammans mot mobbing.

  • BRIS - Barnens Rätt i Samhället Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället och påverkar beslutsfattar.

ÖVRIGT

 
 

Läs mina böcker och kika in på mitt Instagram lite då och då

 
 

Följ mig på instagram – håll dig uppdaterad