Maria Dufvas föredrag om barns säkerhet online berör både skolvärlden och åhörare på seminarier.
 

Föreläsningar som syftar till att folkbilda och brottsförebygga

“Film-upplägget” är flexibelt beroende på varje skola och arbetsplats behov

Mina föreläsningar är åldersanpassade filmer för elever från förskoleklass på lågstadiet till elever på gymnasiet. Även flera olika filmer för vuxna: personal på skolor, idrottsföreningar m.fl. Föräldrar/vårdnadshavare kan med fördel se tillsammans med sitt/sina barn. En extra bonus med skolupplägget innebär att eleverna nu anonymt får ställa frågor som jag besvarar live eller inspelat.

Detta är en unik chans för er att få reda på hur era elever faktiskt mår på nätet.

Steg 1: Eleverna får se min inspelade föreläsning. Filmerna kan pausas och delas upp just för att stanna upp och prata om innehållet.

  • Film 1 (35 min) för elever åk 1-3

  • Film 2 (60 min) för elever mellanstadiet åk 4+5

  • Film 3 (60 min) för elever åk 6-7

  • Film 4 (60 min) för elever åk 8-9

  • Film 5 (60 min) för all skolpersonal samt vårdnadshavare och alla andra viktiga vuxna.

  • Ni får utöver detta filmer för barn och viktiga vuxna att se hemma tillsammans.

Alla filmerna får ni länkar till: länkarna är aktiva de antal dagar/veckor vi kommit överens om.

Filmerna kan ses separat, enskilt eller i klassrum. Det bestämmer ni. Vissa skolor ger filmen i läxa att se hemma med vårdnadshavare. På så sätt för vårdnadshavare en bild av vad deras barn pratar om i skolan. Filmen till vuxna: personal och föräldrar kan visas i grupp eller ses enskilt.

Steg 2: Ni samlar anonymt in frågor via typ GoogleForms vilket blir en bra inblick i hur de mår på nätet och vad era elever faktiskt vill och behöver prata om.

Steg 3: Jag kommer till er skola eller om ni föredrar att jag besvarar de sammanställda enkäterna digitalt via typ Zoom, Teams eller GoogleMeets. På plats kan ni filma och spela in den unika stunden då jag svarar.
Dessa stunder är till för att resonera, handleda och besvara grupperna: elever och personal. Om ni väljer att filma och spara är det ett riktigt bra material för personal och vårdnadshavare att ta del av.

OBS! Det beskrivna upplägget ovan är själva grunden, men vi formar alltid så det blir maximalt för just era önskemål och behov.

 
 

Jag tar upp verkliga händelser, förövarnas knep och varför man ska anmäla

 

Jag utgår alltid från verkliga händelser som barn känner igen sig i. Berättar om risker samt belyser förövarnas knep för att nästla sig in. Jag pratar både om barn som blir utsatta för brott och barn som begår brott. Allt mitt arbete påminner om att det finns hjälp att få och vikten av att brott skall anmälas till polisen samt oro till socialtjänsten.

Vi behöver alla bli mer medvetna och tillsammans sprida vår kunskap för att få in ett brottspreventivt tänk i våra samtal.

 
 
Min mission är att barn och ungdomar ska ha ett roligt och säkert liv på nätet: den enda vägen att vandra är brottsförebyggande.
— Maria Dufva, kriminolog och författare

Baserat på erfarenhet, pågående fall och forskning

Mina föredrag bygger även på polisanmälningar, stämningsansökningar, domar och givetvis forskning. Med erfarenhet som kriminolog och medlare sedan 2005, i samverkan med Polisen och Socialtjänsten. Det har givit mig en unik kunskap för att hjälpa brottsutsatta barn och barn som har begått brott.

Syftet är att lära oss alla ett brottspreventivt beteende. Men även att förbättra alla barns hälsa!

Mina utbildningar syftar till att förhindra att brott begås mot barn och av barn. Jag lägger allt större vikt vid att prata om hälsa kopplat till skärmar och hur vi vuxna ska bli den vuxna som barn känner att de kan prata med.

 

Mina föredrag är flexibla till upplägget och anpassas efter arrangörens önskemål samt med hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring Covid-19!

Exempelvis föreläser jag för:

  • Skolelever

  • Föräldrar

  • Skolpersonal

  • Idrottsklubbar och organisationer

  • Företag

  • Kommuner och myndigheter

 
Målet med mina föreläsningar är att hjälpa barn att varken utsättas för eller begå brott på nätet – så att livet blir just så härligt som det ska och kan vara.
— Maria Dufva, kriminolog
 

Tidsåtgång föredrag

Mina föredrag för vuxna är oftast på 1-2 h.
För elever, beroende på ålder: 1-1,5h.

Lämpliga åldrar för mitt föredrag för barn och ungdomar

Jag föreläser för elever från årskurs 1 på lågstadiet till elever på gymnasiet. För de yngre anpassas både tid och innehåll. Mina föredrag kan även anpassas för andra åldrar/målgrupper.

Tillgänglighet och kostnad

För pris- och datumförfrågan vg skicka ett meddelande via min Kontakt och bokningssidan.

 

Tips! Se “Material” för att ladda ned mitt: föredrag, förslag på inbjudan och annat läsvärt!

Under Material finner du mitt föredrag som nedladdningsbar pdf. Ja, du läste rätt men jag tycker det är bra att dela med sig då mitt syfte är att fler ska känna till (samt utbilda nyanställda/elever/de som missat mitt föredrag). På “materialsidan” finner du också annat läsvärt. Ex. lärarhandledningen till Värsta bästa hälsan. Och förslag på inbjudan i olika format PC/Mac (se bild nedan).

 
Mina åhörare får med sig viktiga insikter från verkligheten. Många delar sedan med sig till familj, kollegor och vänner!
— Maria Dufva, kriminolog och författare
 
 
 

Har du missat mitt föredrag?

Du hittar information och råd i mina böcker – finns för både barn och vuxna.